naslovna slika

naslovna slika
Vanilica

уторак, 13. јануар 2015.

~ Kramel torta sa orasima ~

Lepa kremasta torta.


Potrebno je:
Kora:
4 belanceta
5 kašika šećera
6 kašika mlevenih oraha
2 kašike brašna

1 vanilin šećer
1 deci mleka
Fil:
4 žumanceta
2 pudinga od vanile
10 kašika šećera
800ml  mleka
500 ml slatke pavlake
10 kašika mlevenih oraha
10 gr želatina
Dekoracija:
4 kašike šećera
50 ml mleka
300 ml slatke pavlake

Priprema se:
Kora: Belanca umutimo u čvrst sneg postepeno dodavajući šećer. Zatim dodamo mlevene orahe koje smo promešali sa brašnom. Orkugli kalup obložimo papiromza pečenje i sipamo pripremljenu smesu i na 180 stepeni ispečemo.Pečenu koru izbockamo viljuškom i prelijemo mlekom u kom smo otopili vanilin šećer.
Fil: U šerpu sipamo 10 kašika šećera i karamelizujemo ga. Zalijemo ga sa 700 ml mleka i kuvamo na umerenij temperaturi da se karamel otopi. Umutimo žumanca, puding od vanile i 100 ml mleka. Smesu sipamo u karamelizovano mleko i kuvamo dok se nezgusne. Želatin prelijemo sa 4 kašike vode i ostavimo da nabubri, zatim ga otopimo u toplom filu. Slatku pavlaku umutimo i sjedinimo sa hladnim filom. Dobijeni fil podelimo na 2 dela i u jedan deo dodamo mlevene orahe.
Finalni postupak: Karamelizujemo 4  kašike šećera pa potom prelijemo sa 50 ml mleka. posebno umutimo 300 ml slatke pavlake te dodamo otopljeni karamel i izmiksamo.
Koru premažemo sa filom od oraha zatim nanesemo karamel fil i na kraju premažemo tortu sa karamel šlagom.


2 коментара: